ABC i brand

03/24/2016

Säkerhet är ett av våra starkaste ledord när det kommer till vår verksamhet. När man jobbar med eld är olyckan aldrig långt bort och det är viktigt att veta vad man gör i skarpa situationer, men ännu viktigare, hur man förebygger och undviker att dessa potentiellt livshotande situationer uppstår.
I onsdags medverkade vi på en brandskydds-workshop för eldartister, där vi övade friskade upp minnet när det kommer till släckteknik, delade tips och erfarenheter, och diskuterade förebyggande åtgärder med andra eldartister.
Vi ställde också många intressanta frågor till vår medverkande brandman, Jonas Ekstrand (Ale kommuns brandförsvar).

Då brandskydd och livräddning är allmännyttigt och alltid är värt att repetera tänkte vi här dela med oss av lite kunskap.

Vad gör du om en persons kläder har fattat eld?
-För att så snabbt och enkelt släcka någon som brinner bör du använda en brandfilt eller en brandsläckare. Tvinga ner personen på marken.
Med brandfilt, närma dig personen med filten framför dig och nära marken. Dra filten över personen från huvud och neråt och försök täcka hela det brinnande området. (Kasta INTE filten ner på personen då detta kan tillföra mer syre till elden.) Med dina händer, släta ut filten så den liger tätt emot kroppen (kväv elden). Utgå från det brinnande området och jobba ut mot kanterna. När du tror att du släckt, rulla upp filten försiktigt bit för bit. Luta dig inte över kanten av brandfilten då elden potentiellt kan flamma upp och slå emot ditt ansikte.
Med brandsläckare, dra ut sprinten, sikta med munstycket mot eldens bas, tryck ner handtaget och rör dig från huvud och neråt i en svepande rörelse.


Vilken brandsläckare bör jag använda?

-Beroende på vad som brinner finns det olika brandsläckare. På en brinnande person rekommenderar vi kolsyresläckare eller pulversläckare. Kolsyresläckare har ingen vidare räckvidd (upp till 0,5 meter), och riskerar att ge kylskador om den används på ett och samma område för länge. (kom ihåg att använda svepande rörelse) Pulversläckaren är mer effektiv men lämnar (som namnet påpekar) ett vitt pulver som är svårt att städa bort och kan förstöra elektrisk utrustning.
Att släcka en person som brinner med vatten är inte att rekommendera, vattnet kan kväva och kyla elden, men kan bli mycket varmt på kuppen och därmed orsaka brännskador. Men i brist på andra alternativ är en svedd eldartist gladare än en grillad.

A, B & C släckare?
-På brandsläckare kan man se bokstäverna A, B & C. Dessa beskriver vilka typer av bränder släckaren kan användas för.
Henriks tips för at komma ihåg!
A = Ash. (aska) Använd A-släckaren på brännbara material, ex. trä, papper, textilier och annat som blir till aska när det brinner.

B = Boil. (kokar) Använd B-släckare på brinnande vätskor, ex. fotogen, bensin och diesel, och på gaser . Saker som kokar.

C = Circuitry (Kretsar) Använd C-släckare på elektriska bränder och strömförande apparatur. Ex. brödrost, tv-apparat eller eluttag.

(Det finns även F släckare, som används mycket i snabbmatsindustrin, för att släcka brinnande fritöser mm. som brinner oerhört varmt och kan ge ifrån sig giftiga ämnen om de släcks med pulversläckare)

En kolsyresläckare är en B(C) släckare medens pulver räknas som en ABC släckare.

Hur stor släckare krävs för att släcka en person?
-Med pulver rekommenderas en 4-6kg brandsläckare. Kom då ihåg att pulver är den mest effektiva av de fyra vanligaste släckarna.

Med detta menar vi inte att ni nu ska gå ut och i lugnan ro börja leka med eld! Ta det säkra före det osäkra, använd sunt förnuft, ha alltid en brandsläckare hemma och passa på nu under påskhelgen att testa era brandvarnare. För ni har väl brandvarnare?

Vill du vidareutbilda dig i systematiskt brandskyddsarbete? Kika in på brandskyddsföreningens hemsida, en ideell organisation med en rad utbildningar.

GLAD PÅSK!

[robo-gallery id="650"]

Kolla in våra sociala:

Copyright © Unibros Production AB 2015-2022

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram