Om föreställningen:
Aethon är den andra föreställningen i vår serie "Stories from the Fae". Ett experiment där vi fokuserar på att berätta sagor, historier och myter från när och fjärran. Med hjälp av dans, musik och eld hoppas vi skapa unika och oförglömliga upplevelser för er, vår pubilk. Vi har sedan 2016 då vi hade premiär för Primus - En hjältesaga, vetat att vi ville jobba med fabler. När vi (Kim och Henrik) satte oss för att bolla idéer och prata om våra favoritfabler var fabeln om den fula ankungen en av de första som kom upp. Sedan dess har vi samlat idéer, redskap, artister och effektmakare kring oss som kunnat hjälpa oss att ge nytt liv till denna lilla saga.
Och nu, sommaren 2018 är vi redo att pröva våra nya vingar.
Slå er tillbaka, njut och låt vår berättare leda er igenom denna elddramatiserade fabel.
Sommarens väderlek och rådande eldförbud har haft en stor påverkan på många av oss eldartister ute i landet. Medeltidsveckan och Räddningstjänsten i Visby har jobbat kontinuerligt jobbat på en överenskommelse för vad som skall gälla under festivalen. Speciell dispens har getts till föreställningar i Helge Ands ruin då den bedöms vara en av de eldsäkrare ruinerna. Då vi planerat att ge er en eldfabel tänker vi ta vara på denna dispens. Men de restriktioner som gäller samt den säkerhetsrisk som kommit med att vi inte kunnat öva alla moment med eld innebär vissa ändringar i föreställningen. Vi är övertygade om att dessa inte kommer vara allt för märkbara för er publiken och i vissa fall kommer förhöja upplevelsen ännu mer. En föreställning med Fae ska alltid vara spännande, kanske även stundvis läskig men aldrig farlig.
Renare lågor & snällare rök:
Ett steg vi tagit i kampen för miljön är att byta den sedvanliga petroleumbaserade parrafinoljan mot ett miljövänligare alternativ. EcoPar Bio - ett fossilfritt paraffin närproducerat i vår hemstad Göteborg. I Aethon är omkring 90 % av lågorna ni ser fossilfria. Detta är inte bara bra för miljön, utan också för artister och publik, med mindre kväveoxid och cancerogena ämnen i omlopp. Drömmen är såklart att i framtiden presentera Medeltidsveckans första helt fossilfria eldföreställning. Vi hoppas att ni följer med oss på den resan.
Ett annorlunda program-"blad"
Som ni märker har vi valt att inte printa ut ett pappersprogram. Att ha ett digitalt program gör att vi slipper slösa papper och bidra till de växande sopbergen. Istället hoppas vi att många små steg som dessa ska leda till en större förändring som gör att vi får behålla vår vackra värld ännu ett tag och berätta fler av dess sagor.
Bli klimatneutral med oss
Go Climate Neutral är ett svenskt initiativ som hjälper de som vill leva mer klimatneutralt. För att rädda vårt klimat behöver vi alla hjälpas åt och om du vågar ta det första steget, kommer andra att följa.
Satyrernas natt - 2016 Foto: Lasse Jansson
Sedan sommaren 2014 har vi jobbat med maskspel i ett eller annat format. Masker har en mystik kring sig och konstformen har en fantastiskt rik historia. Det sker en förvandling när man tar på sig en mask, inte bara i aktören utan även hos betraktaren. Efter ett tag ser man inte längre personen bakom masken. Man ser karaktären. Denna förvandling gör att vi kan låta roller vandra mellan artister. Alla kan vara hjälten. Alla kan vara skurken. Alla kan vara en del av sagan, även ni i publiken.
Inför vår eldfabel behövde många nya masker framställas, för de olika djuren som figurerar i vår saga. Några djur känner ni kanske igen från tidigare föreställningar. T.ex. gycklarna Räv & Ravn figurerar här som djuren Räven & Korpen, skogens egna skojjare. Men när vårt maskförråd inte räckte till tog vi den skicklige Jonathan på Fenzy Leatherworks till hjälp för att skapa de väsen som bebor urskogen.
Det finns dock en roll i vår saga, vi valt att inte sätta en mask på. Människan.
Spindlarna
Ugglan
Skogens Djur
Skogens Konung
Hundarna
Tranorna
Kim Andersson
Grafisk formgivare, dansare och skådespelare. Kim är en av Unibros grundare och är företagets kreativa visionär. Han har kanaliserat sin kärlek för att skapa in i sin eldkonst och söker ständigt nya uttryckssätt. Kim har tidigare jobbat som skådespelare på Kolmårdens djurpark och har producerat egna föreställningar där för höstlovssäsongen sedan 2013.
Kims favoritredskap: Drakstav (Orbital staff)
Favoritsagor: Folksagor. Berättelser som överlevt från mun till mun igenom gamla berättartraditioner.
Tonks Blom
Under artistnamnet Tonks har Johanna uppträtt på flera ställen runtom i landet. Hon är uppvuxen cirkusartist och har mer än 10 års erfarenhet av eldartisteri. Tonk gick med i FAE sommaren 2016 i orginaluppsättningen av Primus och har tillfört mycket akrobatik till gruppen. Med otroligt mod och disciplin tar hon sig ann redskap få andra eldartister vågar sig på.
Johannas favoritredskap: Nunchucks
Favoritsagor: Bröderna Grimms orginalsagor.
Henrik Berg
Henrik är utbildad skådespelare och musiker ursprungligen från Norrköping. Numera hemmastadd i Göteborg. Där driver han Unibros tilsammans med Kim och studerar kreativt skrivande på fritiden. Henrik har sjungit och dansat sedan barnsben men fastnade för eldkonsten efter att han lärde sig jonglera. Sedan dess har han även blivit certifierad pyrotekniker och en baddare på att snurra saker fort.
Henriks favoritredskap: Kontaktstav
Favoritsagor: Skapelsemyter. Det finns så många och den ena är vackrare än den andra.
Sara Hyvönen
Med sitt otroliga kroppspråk och sitt artistiska sinne är det inte konstigt när man hör att Sara studerar mim på Moveo academy i Barcelona. Hon är en erfaren skådespelare och minst lika skicklig musiker. Med änglaton i både röst och strängar är det svårt att missa henne när hon framträder med sin harpa. Sara var med i orginaluppsättningen av Primus sommaren 2016 och har också setts i andra Fae-föreställnignar så som Satyrernas natt, Gycklarnas gästabud och Agnis speldosa.
Saras favoritredskap: Poi
Favoritsaga: Glasblåsarens Barn
Nils Lindenmo
Nils var faktiskt med i den absolut första eldshowen som gjordes under namnet FAE (då även kallat Faster Agnis Eldterapi) Agnis Speldosa. En utbildad och erfaren skådespelare som upptäckte sitt intresse för eld och varité redan 2007, varpå han uppträtt både på fester i Småland, hotell i Greklad, djurpaker i Kolmårdsskogarna och nu i Visbys vackra ruiner.
Nils favoritredskap: Fakir- och eldslukningsfacklor
Favoritsagor: Verkliga overkliga händelser och sanningarna bakom urbana myter.
Invigningen Medeltidsveckan 2017 - Foto: Jeanette Pettersson
Vad är en eldföreställning utan stämningsfull musik? Vad är en fabel utan ljudet av skogens djur mellan trädstammarna. Ansvariga för att skapa de ljudmiljöer som vår protagonist rör sig igenom är vår Sagoorkester. Henrik och Sara. När de inte är på scen sitter de live på vår "orkesterfilt" och skapar ljuv musik, vind mellan träden, uvar i mossen och daggdroppar i gräset. Alla ljud ni hör i föreställningen är skapade av ensemblen. Med hjäp av en loopmaskin spelas några ljud in i förväg för att ni i publiken snabbare ska kunna kastas in i nästa del av berättelsen.
Midnattssagor
Vill du höra fler sagor, uppleva mer mystik och komma ännu närmare elden?
Under Medeltidsveckan kommer Räv & Ravn berätta sagor i
S:t Görans ruin. Vi berättar traditionella vikingasagor, om Tor, Loke och Oden, nyskrivna fantasysagor av välkända författare och egenskrivna myter och legender.
Midnatt
Tisdag 7/8
Torsdag 9/8
Lördag 11/8
Ta med dig en filt och nått att dricka/mumsa på vid lägerelden.
Stort tack till:
Våra eldvakter
Medeltidsveckan på Gotland
Gustav Ericsson - Attributmakare
Jeanette Pettersson
Frenzy Leatherworks
Mälarljud
(ditt namn här? gå till vår Patreon och bli en del av sagan)
Copyright © Unibros Production AB 2015-2022